Net bir çalışma ve açıklama olmaması ile birlikte kırsal yaşamların azalması, sanayileşmenin artması hava kirliliği, göçler, beslenme alışkanlıklarında ki değişiklikler ve birçok nedene bağlı olarak son zamanlarda alerji vakalarının artması söz konusu olmuştur. Bazı besinlerin bebeklik döneminden itibaren tüketilmemesi ve bağışıklık kazanılmaması (özellikle gıda intoleransların da karşılaşılan bir durumdur.
Örneğin; süt intoleransı) veya hijyen koşullarının iyileştirilmesine bağlı olarak bağışıklık kazanılmaması da bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarda, alerji olasılığını arttırdığını ileri sürmektedir. Çünkü bağışıklık sistemimiz sadece parazitlere karşı değil alerjen bileşiklere karşı da aynı mekanizmayı sürdürerek çalışmaktadır. Hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve savaşılan parazitlerin azalmasıyla birlikte bağışıklık sistemi de normalde zararsız olması gereken maddelerle mücadele etmeye başlıyor. D vitamini eksikliğinin de alerji olma olasılığını artırdığı yapılan çalışmalar arasında. Doğuştan itibaren oluşan alerjilerde göz ardı edilemez tabi ki.
Gıda alerjisi ise hangi gıdaya alerjisinin anlaşılması çok zor ve ölümle sonuçlanabilen vakalardır. Tedavisi olmayan bu durumun şu anlık çözümü alerjiye neden olan besinlerden uzak durmaktan geçmektedir. Gıda alerjini tespit etmenin ana yolu, bir hastanın tıbbi gözetim altında şüphelenilen gıdadan kademeli olarak artan miktarlarda tüketmesini sağlamaktan geçiyor. Alerjiler artmış ve süreçte zor olunca toplu tüketim alanlarında sunulan yiyeceklerde alerjen uyarısı yapılması söz konusu olmuştur. Toplu yemek ve catering sektörünü de etkileyen bir düzenleme yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı web sitesinde belirtildiği üzere “26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.
Toplu tüketim yeri: gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve tüketilmek üzere son tüketiciye sunulduğu; mobil araçlar veya sabit veya hareketli tezgahlar da dahil olmak üzere hazır yemek hizmeti veren restoranlar, kantinler, okullar ve hastaneler gibi işletmeler olarak tanımlanmıştır.
Alerjen bildirimi yapılırken Yönetmelikte yer alan ve aşağıda belirtilen 14 alerjen madde esas alınacaktır. Bu bildirim afiş, yazı tahtası, menüler vasıtasıyla yapılabilir.
Yönetmelik 1169/2011 EC direktifleri ile uyumlu olup Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de benzer şekillerde uygulanmaktadır.
Bakanlığımız tarafından Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınarak toplu tüketim yerlerinde bulundurulmak üzere “Alerjen Listesi” poster olarak hazırlanmıştır.
Yine aynı Yönetmelik gereği 1/1/2020 tarihinden itibaren hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.”
Anasayfaya dönmek için tıklayın.